Kunst er for alle

Hjem » Kunst er for alle

Selvom kunst tit bliver ophøjet til noget, som kun en særlig gruppe af befolkningen kan forstå eller har adgang til, er kunst for alle. Det skal du altid huske på.

Hvis du har en interesse for kunst, skal der ikke noget særligt til, før du har adgang til den form for kunst, eller har lov til at nyde den specifikke kunst. Det er lige netop det, der er det fine ved kunst. Der er ingen begrænsninger på. Ikke på at nyde det i hvert fald.

Lær at se på kunst

Hvis du aldrig har set på kunst før, kan det være, du skal bruge noget tid på at lære det. Der er selvfølgelig intet, der forhindrer dig i at gå ind og kigge på kunst uden at have ”lært” det først.

Men det kan være, du skal bruge nogle andres observationer, tips eller tilgange til kunst, før du har en idé om, hvordan kunst kan nydes eller betragtes.

Hvis du har en bekendt eller et familiemedlem, som du ved interesserer sig for kunst, kan du eventuelt spørge vedkommende, om I ikke skal tage på et galleri eller en kunstudstilling sammen.

Lyt efter mavefornemmelsen

Men i bund og grund handler kunst om din mavefornemmelse. Du skal ikke lade nogle andre bestemme, hvad et bestemt stykke kunst betyder for dig. Det kan du kun selv afgøre.

Hvis der er noget kunst, som alle andre synes er fedt, er det ikke ensbetydende med, at du skal mene det samme, hvis du inderligt ikke forstår eller har samme synspunkt om det enkelte kunstværk.

På samme måde skal du ikke være bange for at synes om noget kunst, som andre måske ellers ikke er interesseret i.

Så husk at lytte efter din mavefornemmelse, når du skal kigge på kunst. Lyt til andre, men dan derefter dine egne meninger om de enkelte kunstværker.

Kunst er ikke for en bestemt gruppe mennesker

Så kunst er altså ikke kun for en elitær gruppe af mennesker i samfundet. Kunst er for alle og enhver, så længe de bare interesserer sig for det.

Interesserer du dig ikke for kunst, er det jo bare sådan. Så er der ingen grund til at jagte kunstudstillinger eller lignende.

Men har du en interesse for kunst, og elsker du at gå på opdagelse i kunstens verden, skal du ikke lade noget stoppe dig. Så er det bare med at tage afsted.